Bp-ről Húsvétra Szabadkai piac és magyar építészet remekei
Utazás módja:Busz nyomtatás
Utazás azonosítószáma:33824
Cél:Szabadka (Szerbia),
Szállás:Nincs
Ellátás:Önellátás
Felszállási lehetőségek:Budapest
Útvonal:BUdapest-Kecskemét- Szeged- Szabadka

Utazás ára

6.000Ft/fő-től


Következő indulás időpontja:Turnus elment!


 1.nap: Indulás Budapest Népliget Planetárium előtt 05.30 órakor majd folyamatos utazás Szeged irányába, határátlépés Szerbiába, Suboticába. Utunk az elsősorban nem turisztikai látványosságok közé sorolandó híres szabadkai piachoz vezet.

Itt az estélyi ruhától kezdve a sportcipőn át a kozmetikai szerekig minden megtalálható egy helyen és ami a lényeg, hogy pénztárcabarát áron!

Nem csoda tehát, hogy sokan kimondottan csak a helyi piac miatt utaznak ide. 

Szabadka legreprezentatívabb épülete a méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő, szecessziós városháza, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján Nagy Ferenc és Kladek Lukács vállalkozók helybeli cége épített fel mindössze két év alatt (1908–1910). Ugyanezen építészek tervezték a zsinagógát is, szintén magyar szecessziós stílusban. A zsinagóga magyar nyelvű vezetővel, előzőleges bejelentéssel látogatható.

A magyar szecesszió kiváló példája még a Reichl Ferenc által építtetett Palota is, és több épület a Korzó környékén, az egykori Kossuth utcán. Itt volt látható – 2007-es lebontásáig – a Szabadkai Népszínház korinthoszi oszlopos épülete is, amelyben az elsők között talált otthonra magyar nyelvű színtársulat, és ahol Blaha Lujza kezdte pályafutását.

Az egyházi épületek közül, építészeti szempontból, a legjelentősebb a Ferences rend temploma, más néven Barátok temploma, különösen pedig a rendház, amelyet a régi szabadkai vár maradványaiból alakítottak ki. A katolikus székesegyház barokk stílusban épült, és erősen emlékeztet a Kalocsai Érsekség bazilikájára, amelyhez adminisztratívan akkoriban tartozott. A Sándor városrészben épült szerb ortodox templomban az ikonosztáz az ortodox barokk festészet ritka példánya.

Szabadka központját a századforduló remek épületein kívül két viszonylag új szökőkút teszi még hangulatosabbá, amelyeket – csakúgy mint a városházát és a Reichl-palotát – stílusosan Zsolnay kerámiával fedtek, és amelyeknek formavilága szintén a magyar szecesszióra emlékeztet.

A piacon Forinttal, Euroval és Szerb dínárral lehet fizetni.

Ezután visszaindulás 16.30 órakor, érkezés az esti órákban. ( kb. 20-21.00 óra) 

 

Az ár  tartalmazza:

  • Buszos utazást
  • csoportvezető

Az ár nem tartalmazza: 

  • BBP biztosítást: 500 Ft/fő ( Kötelező!! Kivétel Biztosítási Nyilatkozat kitöltésével igazolja, mely biztosítónál rendelkezik érvényes utasbiztosítással)
  • Fix ülőhely: 2000 Ft/fő, soron kívül választott ülőhely, egyéb esetben együtt jelentkezők egymás mellé kerülnek beosztásra! 

Útlevél nem szükséges, új kártyás típusú személyi igazolvány elegendő!

Kacsintás
Ajánlatkérés


Név:

E-mail:

Tárgy:

Fő szám:

Üzenet:

Minden mező kitöltése kötelező