>

Márton nap a Muravidéken
Utazás módja:Busz nyomtatás
Utazás azonosítószáma:33849
Cél:Lendva (Szlovénia),
Szállás:Nincs
Ellátás:Önellátás
Felszállási lehetőségek:Pécs - Szentlőrinc - Szigetvár - Kaposvár
Útvonal:Pécs - Lenti - Lendva

Utazás ára

7.500Ft/fő-től


Következő indulás időpontja:. .


 

 

 

Indulás a pécsi Domus parkolóból 05.00 órakor. Folyamatos utazás rövid pihenővel Szlovéniáig.

Elsőként Lendvára, a szlovéniai magyarság központjába látogatunk.  A belváros fölött magasodik az alsólendvai vár hófehér falú, L alakú épülete. Rövid megállás a város központjában , ahol a Makovecz Imre által tervezett Kultúrközpont és a Zsinagóga épülete látható.

A városnézés után felmegyünk a Lendva-hegyen épült 53,50 m magas Vinarium-kilátótoronyhoz. A torony tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan egyszerre látjuk be a négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét.Séta a pincesorok között. ( Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé autóbusszal a szőlőhegy megközelítését, ebben az esetben vagy gyalogosan érhető el, vagy a városba további programok megtekintése lehetséges.)

Lendvát elhagyva látogatást teszünk Közép Európa egyetlen Trópusi Kertjében és Orchideafarmján, Dobronakon, ahol 13.00 órára várják csoportunkat. A több ezer m2 –es üvegházban megcsodálhatjuk a szebbnél szebb virágokat, az orchideák mellett gyönyörködhetünk a termő trópusi gyümölcsökben és a mintaboltban vásárolhatunk virágokat már a karácsonyi asztalra .

Ezután falusi vendéglátónál elköltjük Márton napi bőséges ízletes lakománkat, komplett újbor kóstolóval, korlátlan italfogyasztással, kávèval (borok, házi szörpök, ásványvíz).És hangulatos magyar zenével ünnepeljük - a Márton napot. 

 

Ki volt Szent Márton?

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316-os vagy 317-es évben. Szülei pogányok voltak. Családja jómódú, apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így telepedett le Itáliában.
Gyermekként Ticinumban (ma Pávia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát.
Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett. 341-ben barbárok támadtak Galliára. Az uralkodó személyesen biztatta katonáit, megajándékozta őket. Márton nem akarta elfogadni az ajándékot: eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni. Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni.
Az ütközetre végül nem került sor, a frank uralkodó békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték. Ezután 341-ben kilépett a seregből, és Poitiers-be ment. 355-ben Iulianus caesarral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére. Édesanyját megkeresztelte, de apja megmaradt pogánynak.
A 4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába. Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Munkáját haláláig kitartóan végezte, végül 397. november 8-án elhunyt. Három nap múlva, november 11-én Tours-ban temették el, sírja felett kápolnát emeltek.

Márton napi népszokás

A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Szent Márton ünnepe: november 11. A liba mellcsontjából az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. A népszokás úgy tartotta, minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek.
Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is.

 1. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.
 2. Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!
 3. Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget!
 4. >Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
 5. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál
 6. Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár.”
 7. Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton borongós tél.
 8. Baranyában azt tartják, hogy márciusban olyan lesz az idő, mint a Márton-napi. Mivel ez a nap többnyire ködös, esetleg havas, a baranyaiak azt mondják: „Eljött Márton szürke lovon.” „Márton fehér lován nyargal.”
 9. A bornak Márton a bírája.

 

Érkezés haza a késő esti órákban 22.00óra körül 

 Az ár tartalmazza:

 • Buszos utazást,
 • Idegenvezetőt
 • Foglalási  és Szervezési díjat

 Az ár nem tartalmazza:

 • Belépő: Vinarium kilátótorony: 7 € nem kötelező 
 • Orchidea farm: 5 € ebből 2,5 euro levásárolható
 • KÖTELEZŐ! Márton napi vigadság: 22 €/fő (aperitiff, leves, sült kacsa, laskatészta, párolt kaposzta, gesztenye-mártás, édesség;  komplett újbor kóstolóval, korlátlan italfogyasztással és kávèval (borok, házi szörpök, ásványvíz)

 • Biztosítás: 500 Ft/fő
 • Fix ülőhely: 2 000 Ft (soron kívüli ülőhely választás esetén) alap esetben az együtt befizetőket egymás mellé osztjuk be.

 A belépődíjak tájékoztató jellegűek, azok év közben változhatnak!Ajánlatkérés


Név:

E-mail:

Tárgy:

Fő szám:

Üzenet:

Minden mező kitöltése kötelező