>

Túrázás Tatabánya környékén: Turul madár, Szelim barlang és a Gánti Bauxitbánya, a marsbéli táj
Utazás módja:Busz nyomtatás
Utazás azonosítószáma:34008
Cél:Székesfehérvár (x),
Szállás:Nincs
Ellátás:Önellátás
Felszállási lehetőségek:Pécs- Dombóvár- Siófok- Tatabánya
Útvonal:Pécs- Székesfehérvár- Tatabánya

Utazás ára

12.500Ft/fő-től


Következő indulás időpontja:2021. szeptember 05.


 

FONTOS TUDNIVALÓK FOGLALÁS ELŐTT

Amennyiben a Kormány COVID-19 vírussal kapcsolatos intézkedései az adott út lebonyolítását lehetetlenné tennék, úgy a befizetett előleg 100%-át visszafizetjük utasaink számára.

 

Jelentkezési határidő és akciós ár: AUGUSZTUS 22

Ezen dátum után is -amennyiben reálisnak látjuk a busz indítását-, a fennmaradó helyekre lehet jelentkezni

 

Indulás a pécsi Domus parkolóból 06.00 órakor, utazás Tatabányára.

Útvonal: Pécs- Sásd- Siófok felszállásokkal.

A mai napunk célpontjai: Európa egyik legnagyobb fémmadara, egy ősemberek által is lakott hatalmas barlang és egy kilátó torony, mindenhonnan parádés kilátással fűszerezve.

Kb 3 km-es túra vár ránk, szakszevezető kíséri majd utunkat, akitől sok érdekességet hallunk a környékről.

Leparkolunk a Kő-hegyen, ahonnan már látjuk az óriási fémmadár kiterjesztett szárnyait, minél közelebb érünk hozzá, annál inkább rádöbbenünk, hogy ez tényleg hatalmas és kellő tiszteletet parancsoló alkotás. Egy kiugró mészkőszirten áll a 8 m magas, Európa legnagyobb fémből készült madara, a Turul madár. Teraszáról páratlan kilátás nyílik Tatabánya hatalmas lakótelepeire, az autópályára, és a távoli Vértes hegységre.

A Turultól egy kényelmes parkerdei sétaút vezet további látnivalóinkhoz, haladunk a Szelim-barlang felé. Útközben kis geológiai bemutatót is láthatunk a környék hegységeit alkotó jellegzetes kőzettípusokról. Elmegyünk egy bekerített hatalmas gödör szája mellett, ez már a barlang egyik kürtője, majd egy lépcsősoron leereszkedünk a barlang egyik bejáratához. A barlangot az itt talált őskori leletek (ősembercsontok, szerszámok, tűzrakóhely) tették ismertté. Ma már a leletek múzeumokba kerültek, de a tágas, impozáns, világos barlang nagyszerű látványt nyújt. Két nagy kürtőjéből is kapja a fényt, ill. egyik bejárata olyan hatalmas lyuk, hogy az autópályáról is látható. A barlang előtti részről káprázatos kilátás terül elénk.

Végül pedig a kb. 20 perces további sétára található Ranzinger VInce kilátóhoz jutunk el. Az egykori XII/A akna felvonójából átalakított kilátót 1980-ban adták át a Tatabánya felett magasodó Csúcsos-hegyen; ekkor még egyszerűen Bányász-kilátónak nevezték az építményt. Innen búcúszunk a környéktől. 

Következő állomásunk a Vértes-hegységben, Gánt, egykori bauxitlelőhely. Manapság csak marsbéli tájként emlegetik. A Bagoly-hegy lábánál húzódó, egykori külszíni bauxitbányában ma egy igen érdekes tanösvény vezet. Az egykori külszíni fejtés bemutatására létrehozott sétaösvényt végigjárva földtörténeti korok hátrahagyott emlékeivel találkozhat a látogató. A Marsbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt a területen. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok elvarázsolják az ide látogatót. 

A 3,5 kilométeres tanösvényen 13 állomás található, amelyeket szabadon, bármikor végigjárhatjuk. KI mennyit szeretne, akkora részt jár be...

Pécsre indulás: 17.00 órakor. Haza érkezés: Kb. 21.00 órakor.

 

 Az ár tartalmazza:

  • Buszjegyet
  • Foglalási és szervezési díjat
  • Helyi csoportvezetőt az első túránál

Az ár nem tartalmazza :

  • Fix ülőhely: 3 000 Ft/fő( soron kívül választott ülőhely) egyéb esetben az ülőhelyek jelentkezés sorrendjében kerülnek beosztásra az együtt jelentkezőket tekintve
  • Belépők: helyben fizetendők!
  • Gánti Bauxitföldtani Park: kb 800 Ft
  • SZÉP Kártyát elfogadunk belföldi utazásainkra!


    Fizetési feltételek: Jelentkezés Online rendszerünkön keresztül. 

Több napos utak esetében: Foglaló 40 %, fennmaradó rész indulás előtt 30 nappal. 
1 napos utak esetében: 100 % befizetés a foglaló összege! 
Fizetés: átutalással a jelentkezés leadásától számított 2 munkanapon belül. 

Foglalást telefonon NEM fogadunk el!


Lemondás: a lemondás nem díjtalan! A lemondási díj mértékét az 1 napos vagy a több napos utak utazási szerződései alapján számoljuk! Foglalás előtt kérjük tekintse át részletesen.


Az utazás min. 30 fő esetén indul. 
 

 Kártyás típusú személyi igazolvány elegendő!

A belépők tájékoztató jellegűek, melyek az év során változhatnak!Ajánlatkérés


Név:

E-mail:

Tárgy:

Fő szám:

Üzenet:

Minden mező kitöltése kötelező